Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 sztuk jajek
- 1 szklanka cukru
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- Masa serowa
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 36 %
- 1 łyżka pokrojonych kolorowych galaretek w cukrze
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki rodzynek
- Krem czekoladowy
- 200 g gorzkiej czekolady (71% zawartości kakao)
- 150 g śmietanki 36 %
- 50 g brandy
- 50 g masła
- Dodatkowo
- 30 g czekolady
- tłuszcz do wysmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i kakao. Dodawaj po żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z masą. Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż na nią ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masa serowa: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubij z cukrem, zmiksuj z serkiem i żelatyną. Dodaj rodzynki i pokrojone galaretki. Wymieszaj.
- Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzej razem z pokruszoną czekoladą. Wymieszaj i lekko przestudź. Ubijaj z masłem mikserem przez kilka minut. Pod koniec ubijania dodaj brandy.
- Czekoladowy torcik: Wystudzone ciasto przekrój na 2/3 wysokości, wydrąż środek dolnego kawałka.
- Masą serową wypełnij wydrążoną część ciasta i przykryj wierzchem. Wierzch i boki tortu pokryj kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią torcik. Przechowuj ciasto w lodówce.
Źródło przepisu: moja Kuchnia