Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki grejpfruty
3 sztuki jajka
10 ml curacao
2/3 szklanki cukru pudru
3.5 łyżki mąki kukurydzianej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grejpfruty umyj i odetnij spód skórki, tak aby można je było postawić. Odetnij też górę owocu pozostawiając 2/3 wysokości. Miąższ wydrąż i wyciśnij z niego sok.
- Żółtka oddziel od białek. Do garnka wrzuć mąkę, cukier puder, żółtka i dokładnie wymieszaj. Podlej szklanką soku grejpfrutowego. Podgrzewaj ciągle mieszając, do momentu, aż pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Krem odstaw do wystygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do wystudzonego kremu dodaj curacao. Mieszaj dodając po łyżce pianę z białek.
- Wydrążone grejpfruty napełnij kremem i układaj na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 185 st. C i zapiekaj w nim deser przez 20 minut. Gdy krem urośnie i lekko się zarumieni, wyjmij grejpfruty z piekarnika.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni