Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Wykwintny sos czekoladowy
55 g czekolady deserowej
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła
1 łyżka brandy lub rumu (dowolnie)
- Deser
4 sztuki banany
150 ml śmietanki kremówki
8-12 sztuk kulek wybornych lodów waniliowych
75 g podpieczonych i posiekanych migdałów
starta czekolada
4 sztuki wafle w kształcie wachlarzy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Aby przyrządzić sos, należy połamać czekoladę na małe kawałki i wrzucić razem z miodem i masłem do żaroodpornej miski. Postawić miskę nad rondlem z gorącą wodą i mieszać, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia, dolać brandy albo rumu i wymieszać.
- Pokroić banany, ubić śmietankę. Na dnie każdego pucharka umieścić kulkę lodów. Wrzucić kilka plasterków bananów, wlać nieco sosu, dołożyć bitą śmietanę i posypać migdałami.
- Nałożyć kolejną porcję lodów, bananów i sosu czekoladowego. Na wierzchy powinna się znaleźć solidna porcja bitej śmietany. Posypać deser migdałami i odrobiną startej czekolady. Podawać z waflem.
- PROPOZYCJA: Można nakładać na zmianę lody waniliowe i czekoladowe.
Źródło przepisu: Książka kucharska