Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka puszka (425ml) brzoskwiń
40 dag chudego białego sera
5 dag mielonego maku
100 g śmietany kremówki
2 sztuki żółtka
2 sztuki kopiaste łyżki cukru
listki melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka ubijaj z cukrem do czasu, aż cukier się rozpuści. Twaróg utrzyj z makiem na gładką masę. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy makowo-twarogowej. Połącz z ubitymi żółtkami i wymieszaj.
- Brzoskwinie odsącz z zalewy, zmiksuj na mus. Odłóż 8 łyżek masy do udekorowania deseru.
- 1/3 masy makowo-twarogowej rozłóż do pucharków. Polej musem z brzoskwiń. Połóż kolejną warstwę twarożku i przykryj ją musem. Kontynuuj przekładanie do wyczerpania składników.
- Przed podaniem udekoruj pozostawionymi 8 łyżkami musu wyciśniętymi przez szprycę.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni