Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
300 ml śmietanka kremówka
36%100 g cukier
2 sztuki jajka
(skorupki sparzone wrzątkiem)2 łyżki cukier waniliowy lub 1 laska prawdziwej wanilii
1 łyżka woda
letnia, przegotowana4-6 sztuk rożki do lodów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Skorupki jaj powierzchniowo sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, w drugiej oddzielamy białka i ubijamy je na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, w trzeciej misce umieszczamy oddzielone od białek żółtka, które łączymy z 1 łyżką letniej, ale nie gorącej wody i drugą połową cukru oraz jeśli nie stosujemy laski wanilii - cukier waniliowy, do uzyskania puszystej i prawie białej masy.
- Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy (jeśli nie stosujemy cukru waniliowego) nasionka z wnętrza wanilii i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy pokrywką i przekładamy do zamrażarki.
- Po około 8 godzinach lody nadają się do konsumpcji. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów lub normalnej dużej łyżki nakładamy gałki do rożków.