Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1/2 kg mąki tortowej
- 5 sztuk dkg drożdży
- 5 sztuk żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 10 sztuk dkg margaryny
- 1.5 szklanek mleka
- konfitura bądź twarożek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże rozcieńczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany.Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Wałkujemy na 1cm placek, wycinamy szklanką kółeczka, nadziewamy konfiturą lub twarożkiem,smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min. w 170 st.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis