Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Drożdżówka ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 15 - 20 osób


Składniki

    Ciasto
  • 20 g  drożdży
  • 306 g  mąki
  • 60 g  cukru
  • 15 g  roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 sztuka jajko
  • 1/2 szklanki  ciepłego mleka
  • 1 szczypta  soli
    Kruszonka
  • 25 g  masła
  • 50 g  mąki
  • 30 g  cukru
  • 1 łyżeczka  cynamonu
    Dodatkowo
  • 300 g  śliwek
  • 2.5 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżki  cynamonu
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz, rozpuść w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstaw na 10 - 15 minut.
  2. Mąkę wsyp do miski. Dodaj sól, cukier, rozczyn z drożdży, mleko, masło i jajko. Wyrób elastyczne ciasto, jeśli będzie się zbyt kleiło podsyp mąką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 1 - 1,5 godz., by ciasto wyrosło.
  3. Śliwki umyj, osusz, pokrój na połówki i wyjmij pestki. Następnie posyp cukrem i cynamonem. Odstaw na 30 minut.
  4. Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę po czym wyłóż je na blachę. Na wierzchu ciasta ułóż śliwki.
  5. Z masła, mąki, cukru i cynamonu przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz kolejne 20 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE