Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
1.25 szklanek cukru
125 g margaryny
2.75 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka + 5 łyżek
600 g gruszek
2 sztuki jajka
2 łyżki kakao
cukier puder
kilka kropel aromatu rumowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę utrzyj z cukrem, wbij jajka i wlej kilka kropel aromatu rumowego. Następnie ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki mleka.
- 2/3 powstałego ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
- Do pozostałej części ciasta dodaj 5 łyżek mleka, kakao i ponownie zagnieć ciasto. Następnie cienką warstwą ciasta przykryj owoce. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!