Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 1.25 szklanek cukru
- 125 g margaryny
- 2.75 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka + 5 łyżek
- 600 g gruszek
- 2 sztuki jajka
- 2 łyżki kakao
- cukier puder
- kilka kropel aromatu rumowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę utrzyj z cukrem, wbij jajka i wlej kilka kropel aromatu rumowego. Następnie ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki mleka.
- 2/3 powstałego ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
- Do pozostałej części ciasta dodaj 5 łyżek mleka, kakao i ponownie zagnieć ciasto. Następnie cienką warstwą ciasta przykryj owoce. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!