Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.05.2022 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Dwukolorowe ciasto z gruszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 1.25 szklanek  cukru
  • 125 g  margaryny
  • 2.75 szklanki  mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  mleka + 5 łyżek
  • 600 g  gruszek
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  kakao
  • cukier puder
  • kilka kropel aromatu rumowego

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę utrzyj z cukrem, wbij jajka i wlej kilka kropel aromatu rumowego. Następnie ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 1/2 szklanki mleka.
  2. 2/3 powstałego ciasta przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż obrane i pokrojone w kostkę gruszki.
  3. Do pozostałej części ciasta dodaj 5 łyżek mleka, kakao i ponownie zagnieć ciasto. Następnie cienką warstwą ciasta przykryj owoce. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE