Dzisiaj jest: Niedziela, 31.05.2020 Imieniny: Anieli i Petroneli



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Flan gruszkowo-czekoladowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 100 g  mąki pszennej
  • 25 g  mielonych migdałów
  • 70 g  margaryny
  • 3 łyżki  wody
    Farsz
  • 400 g  połówek gruszek z puszki w sosie własnym
  • 4 łyżki  masła
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 sztuki rozkłócone jajka
  • 100 g  mielonych migdałów
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • cukier puder (do posypania)
    Sos czekoladowy
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżki  płynnego miodu
  • 90 ml  wody
  • 175 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem formę do flanów o średnicy 20 cm. Do miski przesiać mąkę i dodać mielone migdały. Wetrzeć opuszkami palców margarynę. Dodać taką ilość, aby wyrobić miękkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 10 minut do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki.
  2. Przygotować farsz. Dokładnie odsączyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka i utrzeć. Wsypać zmielone migdały i kakao w proszku, wlać esencję, wymieszać. Rozprowadzić na cieście, ułożyć na wierzchu gruszki i lekko je docisnąć. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż farsz wyrośnie. Ciasto przestudzić i wyłożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem.
  3. Przyrządzić sos czekoladowy: w rondlu gotować na małym ogniu cukier, miód i wodę, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i masło, mieszać, aż się roztopią. Podawać do ciasta.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE