Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
100 g mąki pszennej
25 g mielonych migdałów
70 g margaryny
3 łyżki wody
- Farsz
400 g połówek gruszek z puszki w sosie własnym
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 sztuki rozkłócone jajka
100 g mielonych migdałów
2 łyżki kakao w proszku
kilka kropli esencji migdałowej
cukier puder (do posypania)
- Sos czekoladowy
4 łyżki cukru
3 łyżki płynnego miodu
90 ml wody
175 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować tłuszczem formę do flanów o średnicy 20 cm. Do miski przesiać mąkę i dodać mielone migdały. Wetrzeć opuszkami palców margarynę. Dodać taką ilość, aby wyrobić miękkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 10 minut do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki.
- Przygotować farsz. Dokładnie odsączyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka i utrzeć. Wsypać zmielone migdały i kakao w proszku, wlać esencję, wymieszać. Rozprowadzić na cieście, ułożyć na wierzchu gruszki i lekko je docisnąć. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż farsz wyrośnie. Ciasto przestudzić i wyłożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem.
- Przyrządzić sos czekoladowy: w rondlu gotować na małym ogniu cukier, miód i wodę, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i masło, mieszać, aż się roztopią. Podawać do ciasta.
Źródło przepisu: Książka kucharska