Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Flan waniliowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/4 szklanki mleka (1.5%)
  • 1/4 szklanki  skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • sól

Sposób przyrządzania:

    Mleko (zwykłe) podgrzej z rozciętą laską wanilii i odstaw na 20 minut. Na małej teflonowej patelni roztop cukier i podgrzewaj, poruszając patelnią od zbrązowieje. Od razu wlej do 4 żaroodpornych foremek do zapiekania lub do filiżanek. Poruszając nimi rozprowadź karmel na dnie. Lekko ubijaj jajko i żółtko, wymieszaj z mlekiem skondensowanym i posól dla smaku. Ze zwykłego mleka usuń laskę wanilii i powoli wlej do mieszanki jajecznej, nie przerywając przy tym mieszania. Masą napełnij foremki, przykruj folią aluminiową. Piecz w kąpieli wodnej przez 40-50 minut w temp. 180 stopni. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Ostrym nożem odetnij flan od brzegów foremek i wyłóż na talerzyki



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE