Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
55 g czekolady deserowej
150 ml mleka
1 sztuka jajko
4 łyżki dżemu malinowego bez pestek
2 łyżki rumu (dowolnie)
8 sztuk grubych kromek białego pieczywa tostowego
masło lub olej (do smażenia)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżki cukru
nieco bitej śmietany (do podania)
cynamon (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połamać czekoladę na małe kawałki, wrzucić do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Nieco przestudzić.
- W dużej misce rozbić jajko, wlać ciepłe mleko czekoladowe i ubić.
- Lekko ogrzać dżem, dolać rum. Odstawić w ciepłe miejsce.
- Odkroić skórkę z kromek chleba, przekroić na pół i każdy trójkąt zanurzyć w masie czekoladowej. Rozgrzać olej lub masło na patelni i smażyć chleb przez 2-3 minuty, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewrócić je na drugą stronę.
- Wymieszać cynamon z cukrem i posypać nim tosty. Podawać z gorącym sosem malinowym i bitą śmietaną.
- RADA: Małe dzieci przepadają za tym deserem. Aby ułatwić im jedzenie, pieczywo warto pokroić na paseczki.
- PROPOZYCJA: Aby otrzymać bardziej smakowite danie, pieczywo tostowe można zastąpić chałką lub drożdżową bułką z rodzynkami.
Źródło przepisu: Książka kucharska