Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Francuskie tosty czekoladowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 55 g  czekolady deserowej
  • 150 ml  mleka
  • 1 sztuka jajko
  • 4 łyżki  dżemu malinowego bez pestek
  • 2 łyżki  rumu (dowolnie)
  • 8 sztuk grubych kromek białego pieczywa tostowego
  • masło lub olej (do smażenia)
  • 1/2 łyżeczki  mielonego imbiru
  • 3 łyżki  cukru
  • nieco bitej śmietany (do podania)
  • cynamon (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki, wrzucić do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Nieco przestudzić.
  2. W dużej misce rozbić jajko, wlać ciepłe mleko czekoladowe i ubić.
  3. Lekko ogrzać dżem, dolać rum. Odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Odkroić skórkę z kromek chleba, przekroić na pół i każdy trójkąt zanurzyć w masie czekoladowej. Rozgrzać olej lub masło na patelni i smażyć chleb przez 2-3 minuty, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewrócić je na drugą stronę.
  5. Wymieszać cynamon z cukrem i posypać nim tosty. Podawać z gorącym sosem malinowym i bitą śmietaną.
  6. RADA: Małe dzieci przepadają za tym deserem. Aby ułatwić im jedzenie, pieczywo warto pokroić na paseczki.
  7. PROPOZYCJA: Aby otrzymać bardziej smakowite danie, pieczywo tostowe można zastąpić chałką lub drożdżową bułką z rodzynkami.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE