Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
- Do przybrania
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pokrojonej skórki pomarańczowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połowę cukru podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel, i rozpuścić w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i rozpuścić.Mleko zagotować z pozostałym cukrem i nieco ostudzić.
- Dodać karmel oraz rozpuszczoną żelatynę, wymiesza, rozlać do pucharków i oziębić. Zastygłą galaretkę wyjąć z naczyń na talerzyki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Porcje galaretki przybrać śmietanką i skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: gazeta lubię gotować