Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Galaretka karmelowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  żelatyny
    Do przybrania
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę cukru podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel, i rozpuścić w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i rozpuścić.Mleko zagotować z pozostałym cukrem i nieco ostudzić.
  2. Dodać karmel oraz rozpuszczoną żelatynę, wymiesza, rozlać do pucharków i oziębić. Zastygłą galaretkę wyjąć z naczyń na talerzyki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Porcje galaretki przybrać śmietanką i skórką pomarańczową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE