Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1/2 l kefiru
2 łyżeczki mielonej żelatyny
1 łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
galaretka czerwona
3 łyżki gorącego mleka
owoce sezonowe bądź owoce z puszki
tarta czekolada do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do schłodzenia. Na dno pucharków wlewamy część galaretki, wkładamy owoce i wstawiamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy małą ilością wody, a gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku i odstawiamy.
- Do kefiru wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy, roztrzepujemy robotem kuchennym. Gdy kefir się spieni, wlewamy żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Wyjmujemy z lodówki pucharki ze stężałą galaretką i zalewamy przygotowanym kefirem.
- Do białej masy dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie, zalewamy pozostałą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem dekorujemy owocami i startą czekoladą.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis