Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
2 sztuki jajka
4 łyżki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao w proszku
3 sztuki białka
150 g cukru
1 l dobrych lodów czekoladowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
- W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.
- Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
- W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
- Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.
- Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić.)
- Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.
Źródło przepisu: Książka kucharska