Dzisiaj jest: Piątek, 03.12.2021 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Gorąca Alaska


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki jajka
  • 4 łyżki  cukru pudru
  • 6 łyżek  mąki pszennej
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • 3 sztuki białka
  • 150 g  cukru
  • 1 l  dobrych lodów czekoladowych

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem okrągłą formę do pieczenia o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
  2. W misce utrzeć jajka z cukrem na gęstą, jasną masę. Przesiać mąkę i kakao w proszku, delikatnie wymieszać.
  3. Wlać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C przez 7 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Przełożyć biszkopt na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
  4. W czystej misce ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
  5. Położyć biszkopt na blasze do pieczenia. Na środek wyłożyć lody, tworząc wzgórek.
  6. Dokładnie oblać lody pianą z białek, aby piana całkowicie je pokryła. (Na tym etapie deser można zamrozić.)
  7. Wstawić deser na 5 minut do piekarnika, żeby beza stała się złocista. Podawać natychmiast.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE