Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki duże jabłka antonówki
2 łyżki miodu
3 dag roztopionego masła
5 dag rodzynek
5 dag siekanych migdałów
imbir
- Sos
200 g śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, odetnij plasterek na górze razem z ogonkiem. Wydrąż miąższ pozostawiając obwódkę ze skórki o grubości około 1 cm.
- Do miseczki wsyp rodzynki, migdały, miód, imbir i roztopione masło. Wymieszaj. Masą wypełnij wydrążone jabłka. Owoce owiń folią aluminiową.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej zawinięte jabłka. Zapiekaj w 200 st. C przez 25 minut.
- Do śmietany dodaj cukier i cynamon, ubij. Podawaj osobno do gorących jabłek.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni