Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki twarde gruszki
- 125 g cukru
- skórka starta z połowy cytryny
- sok z połowy cytryny
- 1 sztuka laska wanilii
- 2 sztuki goździki
- Karmel
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sos czekoladowy
- 150 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 100 ml śmietany kremówki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do wysokiego, wąskiego garnka wlej 3 szklanki wody. Dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny, goździki oraz przekrojoną laskę wanilii razem z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Gruszki obierz zostawiając ogonki. Włóż je do gotującego się syropu tak, aby były całkowicie w nim zanurzone. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut.
- Następnie zdejmij z ognia i zostaw gruszki w syropie, by ostygły. Gdy owoce przestygną, schłodź je w lodówce.
- Karmel: Na patelnię wsyp brązowy cukier. Dodaj wodę i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Gdy masa zyska złoty kolor, włóż do niej widelec i sprawdź czy ciągną się nitki.
- Sos czekoladowy: Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietanę, a gdy będzie gorąca dodaj ją do roztopionej czekolady. Wymieszaj.
- Schłodzone gruszki ułóż na talerzykach i polej sosem czekoladowym. Z karmelu wyciągaj widelcem nitki i udekoruj nimi gruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka