Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 30 osób
Składniki
- 85 g miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżka mleka
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao w proszku
- Lukier
- 175 g przesianego cukru pudru
- 3 sztuki łyzki soku pomarańczowego
- nieco stopionej czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia.
- W misce utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dolać jajko i mleko, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę i kakao w proszku, stopniowo dosypywać do masy i starannie wymieszać. Wyrabiać palcami tak długo, aż powstanie miękkie ciasto.
- Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 5 mm. Foremką o średnicy 5 cm wyciąć możliwie najwięcej ciasteczek. Zagnieść okrawki ciasta, rozwałkować i wykorzystać na kolejne ciasteczka.
- Ciastka wyłożyć na przygotowane blachy i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10-12 minut, aż będą złociste.
- Zostawić na blasze do ostygnięcia i po kilku minutach przełożyć na metalową kratkę.
- Przygotować lukier: wsypać do miski cukier puder i wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała masa, która pokryje spód łyżki. Posmarować lukrem herbatniki i pozostawić do zastygnięcia. Ozdobić wzorkami ze stopionej czekolady. Gdy czekolada stężeje, podawać.
Źródło przepisu: Książka kucharska