Dzisiaj jest: Środa, 18.05.2022 Imieniny: Feliksa i Aleksandry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Jagodowa pianka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 20 dag  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • 2 łyżki  wody
  • 100 g  mąki pszennej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 łyżka  soku z cytryny
    Pianka
  • 500 ml  śmietany kremówki
  • 2 opakowania  galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 300 g  jagód

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do miski wsyp cukier, 4 żółtka, szczyptę soli, 2 łyżki wody, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Wyrób na gładką masę, a następnie dodaj pianę z białek. Wymieszaj i wlej do formy.
  2. Piecz początkowo w 160 st. C, a gdy ciasto podrośnie zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ciasto piecz na złoty kolor przez 45 minut.
  3. Pianka: Galaretki rozrób w 2 szklankach wrzątku. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj do tężejących galaretek. Następnie dodaj większość jagód. Wymieszaj i wyłóż piankę na biszkopt. Wierzch ciasta posyp pozostałymi jagodami.
  5. Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE