Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
65 dag jabłek
125 ml soku jabłkowego
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
imbir (może być sproszkowany)
- Masa serowa
25 dag chudego twarożku
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
- Do dekoracji
1 łyżka posiekanych pistacji
kilka listków melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka włożyć pokrojone jabłka, cukier i imbir. Wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Wymieszać i gotować przez 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do gotujących się jabłek, wymieszać i przez chwilę gotować. Odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wymieszać ją z twarożkiem do uzyskania jednolitej masy.
- Do miseczki włożyć zimny mus jabłkowy, na wierzch położyć porcję twarożku ze śmietaną.
- Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i udekorować melisą.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni