Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 65 dag jabłek
- 125 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- imbir (może być sproszkowany)
- Masa serowa
- 25 dag chudego twarożku
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Do dekoracji
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- kilka listków melisy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka włożyć pokrojone jabłka, cukier i imbir. Wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Wymieszać i gotować przez 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do gotujących się jabłek, wymieszać i przez chwilę gotować. Odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wymieszać ją z twarożkiem do uzyskania jednolitej masy.
- Do miseczki włożyć zimny mus jabłkowy, na wierzch położyć porcję twarożku ze śmietaną.
- Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i udekorować melisą.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni