Dzisiaj jest: Sobota, 17.04.2021 Imieniny: Roberta i Patrycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Jesienny deserek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 65 dag  jabłek
  • 125 ml  soku jabłkowego
  • 3 łyżki  cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • imbir (może być sproszkowany)
    Masa serowa
  • 25 dag  chudego twarożku
  • 200 ml  śmietany kremówki
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
    Do dekoracji
  • 1 łyżka  posiekanych pistacji
  • kilka listków melisy

Sposób przyrządzania:

  1. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
  2. Do garnka włożyć pokrojone jabłka, cukier i imbir. Wlać sok jabłkowy i sok z cytryny. Wymieszać i gotować przez 10 minut.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do gotujących się jabłek, wymieszać i przez chwilę gotować. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Wymieszać ją z twarożkiem do uzyskania jednolitej masy.
  5. Do miseczki włożyć zimny mus jabłkowy, na wierzch położyć porcję twarożku ze śmietaną.
  6. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i udekorować melisą.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE