Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
mleko wiejskie odtłuszczone (1 - 1,5 l)
2 łyżki mleka w proszku granulowanego
jogurt naturalny bez cukru (150 ml)
2 łyżki cukru
termometr do płynów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mleko zagotowujemy i schładzamy do temperatury 43st.C.
- Do ostudzonego mleka dodajemy mleko w proszku, cukier, jogurt i mieszamy.
- Rozlewamy do słoików typu twist, zakręcamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
- Aby utrzymać stałą temperaturę przez 7 godzin, okrywamy słoiczki kołdrą.
- Po tym czasie jogurt schładzamy. Przechowujemy w lodówce przez tydzień. Jogurt można podawać z owocami sezonowymi lub płatkami śniadaniowymi.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis