Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
1 szklanka i 2 łyżki mleka,
1 szczypta soli,
2 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżka masła,
2 łyżki kaszy manny,
1/4 szklanki śmietany kremowej,
2 szklanki dojrzałych brzoskwiń bez pestek,
gęsty sok malinowy.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować mleko z masłem, cukrem i szczyptą soli.
- Dodać kaszę manną, cały czas mieszając.
- Gdy się zagotuje i zgęstnieje trzymać przez 10-12 minut na niewielkim ogniu, często mieszać (aż będzie miękka).
- Odstawić do przestygnięcia.
- Zimną kaszkę ubić z cukrem waniliowym, dodawać stopniowo śmietanę.
- Wrzucić pokrojone brzoskwinie i delikatnie mieszać.
- Wyłożyć deser do salaterki i odstawić do schłodzenia, a następnie wyłożyć na płaski półmisek.
- Pokroić, każdą porcję polać sokiem malinowym.