Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 szklanka mieszanki suszonych owoców
1 szklanka mieszanki orzechów
4 sztuki jajka
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy wymieszaj z suszonymi owocami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną, po czym wsyp do bakalii. Na koniec dodaj cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Jajka rozkłóć, a następnie utrzyj z dodatkiem olejku waniliowego oraz cynamonu. Utarte jajka wlej do bakalii i dokładnie wymieszaj.
- Formę keksówkę o wymiarach 10x25 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przełóż ciasto.
- Wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku