Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Keks na bogato


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mieszanki suszonych owoców
  • 1 szklanka  mieszanki orzechów
  • 4 sztuki jajka
  • 1 szklanka  mąki
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki  cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka  olejku waniliowego
  • 1/4 łyżeczki  cynamonu lub przyprawy korzennej
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Orzechy wymieszaj z suszonymi owocami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oczyszczoną, po czym wsyp do bakalii. Na koniec dodaj cukier trzcinowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Jajka rozkłóć, a następnie utrzyj z dodatkiem olejku waniliowego oraz cynamonu. Utarte jajka wlej do bakalii i dokładnie wymieszaj.
  3. Formę keksówkę o wymiarach 10x25 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy przełóż ciasto.
  4. Wierzch wyrównaj łyżką. Piecz 60 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE