Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 11 - 12 osób
Składniki
200 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
1.5 łyżeczek proszku do pieczenia
1 szczypta soli
150 g margaryny
110 g cukru
200 ml mleka
2 sztuki jajka
1 sztuka mieszanka keksowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- Margarynę rozpuść z cukrem i ostudź.
- W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem.
- Do mąki dodaj mleko z jajkami i roztopioną margarynę. Wymieszaj. Na koniec dodaj mieszankę keksową i ponownie wymieszaj.
- Foremki rozłóż na blasze do pieczenia i wypełniaj je masą muffinkową do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka