Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 11 - 12 osób
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1.5 łyżeczek proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 150 g margaryny
- 110 g cukru
- 200 ml mleka
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka mieszanka keksowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- Margarynę rozpuść z cukrem i ostudź.
- W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem.
- Do mąki dodaj mleko z jajkami i roztopioną margarynę. Wymieszaj. Na koniec dodaj mieszankę keksową i ponownie wymieszaj.
- Foremki rozłóż na blasze do pieczenia i wypełniaj je masą muffinkową do 2/3 wysokości. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka