Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g maku
- 5 sztuk białek
- 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów do dekoracji
- 1 sztuka tabliczka gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka wlej do miski i ubijaj na sztywną pianę, stopniowo wsypując 1/3 szklanki cukru. Do gotowej piany dodaj 200 g wiórków kokosowych oraz 100 g maku. Całość ostrożnie wymieszaj.
- Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, po czym równomiernie wyłóż na nią pianę z wiórkami kokosowymi oraz makiem. Ciasto piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- 1/2 szklanki mleka odlej i wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu waniliowego bez cukru. Pozostałe mleko zagotuj z 1 łyżką cukru. Do wrzącego płynu wlewaj rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Powstałą gęstą masę zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj ją z 200 g masła. Krem wyłóż na ciasto.
- Na wierzchu ułóż biszkopty. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Udekoruj nią kocie języczki i odstaw do zastygnięcia polewy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku