Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 9 - 10 osób
Składniki
4 sztuki białka
1 szczypta soli
250 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
żółty barwnik spożywczy
różowy barwnik spożywczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka dobrze schłodź. Przelej je do dużego naczynia, wsyp odrobinę soli i zmiksuj na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie już bardzo dobrze ubita, ciągle miksując stopniowo wsypuj po trochu cukier puder. Miksuj, aż masa stanie się lśniąca i bardzo sztywna.
- Rozdziel pianę do 3 naczyń. Każdą część wymieszaj z kilkoma kroplami innego barwnika spożywczego.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pianę nałóż do szprycy i wyciskaj ją na blachę, tworząc nieduże wianuszki. Zachowaj odstępy, by bezy się nie zlepiły.
- Piecz 45 minut w temperaturze 130 st. C.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia