Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 130 g cukru trzcinowego
- 350 g mąki
- 2.25 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 60 g stopionego i schłodzonego masła
- 1.25 łyżeczek sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g miękkiego masła
- 250 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 sztuki duże jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 sztuki obrane, wydrążone i pokrojone jabłka
|
|
Sposób przyrządzania:
- 100 g mąki wymieszaj ze 130 g cukru trzcinowego oraz 1,5 łyżeczki cynamonu. Dodaj stopione masło. Wymieszaj ręką. Dodaj orzechy i znów wymieszaj, po czym wstaw przygotowaną kruszonkę do lodówki.
- W średniej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cynamon, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową. Miękkie masło zmiksuj z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodawaj 2 jajka i mieszaj do połączenia się składników. Dołóż połowę mąki z dodatkami, jogurt naturalny i połącz. Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj łyżką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż 1/2 ciasta, a następnie połowę kruszonki, pozostałe ciasto oraz jabłka.
- Wierzch posyp resztą kruszonki. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku