Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Krem budyniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 8 łyżek  cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kg  mrożonych porzeczek lub wiśni
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat waniliowy. Ubij trzepaczką na puszystą, jasną masę.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 3 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  3. Gorące mleko wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając. Następnie wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dobrze wymieszaj.
  4. Lekko rozmrożone owoce rozłóż w foremkach na tartaletki. Zalej je masą budyniową. Piecz 35 minut w temperaturze 135 st. C, aż krem zgęstnieje.
  5. Podawaj udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE