Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
4 sztuki jajka
8 łyżek cukru
kilka kropli aromatu waniliowego
2 szklanki mleka
4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1/2 kg mrożonych porzeczek lub wiśni
cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat waniliowy. Ubij trzepaczką na puszystą, jasną masę.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 3 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
- Gorące mleko wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając. Następnie wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dobrze wymieszaj.
- Lekko rozmrożone owoce rozłóż w foremkach na tartaletki. Zalej je masą budyniową. Piecz 35 minut w temperaturze 135 st. C, aż krem zgęstnieje.
- Podawaj udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia