Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 450 ml śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru
- laska wanilii
- 200 ml twarożku lub kwaśnej śmietanki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki wody
- 50 g czekolady deserowej
- Serca z marmurkowej czekolady
- nieco stopionej czekolady deserowej
- nieco stopionej białej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do rondla wlać śmietankę i wsypać cukier. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i dodać do śmietanki. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- Zdjąć rondel z ognia i wyjąć laskę wanilii. Dodać twarożek lub kwaśną śmietankę i wymieszać.
- W żaroodpornej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Umieścić miskę na rondelku z wrzącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do masy i wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski.
- Roztopić czekoladę deserową, wlać do połowy masy i wymieszać. Przełożyć do czterech szklanych pucharków i wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż się zetnie. Resztę masy waniliowej trzymać w temperaturze pokojowej.
- Wyjąć pucharki z lodówki. Nałożyć na wierzch masę waniliowa i odstawić do lodówki, aby deser się ściął.
- Przygotować ozdoby z czekolady. Stopioną białą czekoladę przełożyć do papierowego woreczka do dekorowania i odkroić czubek. Rozsmarować stopioną czekoladę deserową na arkuszu pergaminu. Zanim stężeje, wycisnąć na wierzchu esy-floresy z białej czekolady. Czubkiem wykałaczki połączyć białą czekoladę z ciemną. Kiedy czekolada jest jeszcze miękka, ostrożnie wcisnąć ozdoby ostrym nożem lub foremką. Następnie schłodzić, żeby stwardniały i przybrać mini deser.
Źródło przepisu: Książka kucharska