Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka pomarańcza
- 1 sztuka laska wanilii
- 1/2 l mleka 2%
- sól
- 4 sztuki żółtka
- 1 sztuka średnie jajko
- 70 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka skrobii
- 4 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańczę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę cienko skroić i drobniutko posiekać. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ. Mleko rozgrzać z laską i miąższem z wanilii oraz szczyptą soli.
- Żółtka, jajko i cukier ubić w metalowej misce na kremową masę, następnie dołączyć mąkę i skrobię, a także po trochu mleko.
- Krem stale mieszając rozgrzać w gorącej kąpieli wodnej, aż stanie się gęsty. Nie wolno go zagotować ! Następnie umieścić krem w chłodnej kąpieli wodnej i dalej ucierać. Dodać skórkę z pomarańczy. Kremem napełnić 4-6 żaroodpornych foremek i co najmniej na 4 godziny umieścić w chłodnym miejscu.
- Przed podaniem rozgrzać grill w piekarniku. Krem posypać cukrem pudrem i ok. 5 minut zapiekać pod grillem, aż utworzy się ładna skorupka.