Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem kataloński z pomarańczami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 1/2 l  mleka 2%
  • sól
  • 4 sztuki żółtka
  • 1 sztuka średnie jajko
  • 70 g  cukru
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 łyżka  skrobii
  • 4 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańczę umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę cienko skroić i drobniutko posiekać. Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ. Mleko rozgrzać z laską i miąższem z wanilii oraz szczyptą soli.
  2. Żółtka, jajko i cukier ubić w metalowej misce na kremową masę, następnie dołączyć mąkę i skrobię, a także po trochu mleko.
  3. Krem stale mieszając rozgrzać w gorącej kąpieli wodnej, aż stanie się gęsty. Nie wolno go zagotować ! Następnie umieścić krem w chłodnej kąpieli wodnej i dalej ucierać. Dodać skórkę z pomarańczy. Kremem napełnić 4-6 żaroodpornych foremek i co najmniej na 4 godziny umieścić w chłodnym miejscu.
  4. Przed podaniem rozgrzać grill w piekarniku. Krem posypać cukrem pudrem i ok. 5 minut zapiekać pod grillem, aż utworzy się ładna skorupka.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE