Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem kataloński


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 l  mleka
  • 6 sztuk żółtek
  • 25 dag  cukru pudru
  • 5 dag  mąki kukurydzianej
  • 1 sztuka kawałek cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • brązowy cukier trzcinowy do posypania

Sposób przyrządzania:

    Podgrzej 800 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Utrzyj żółtka z cukrem na biały, puszysty kogel-mogel. Wlej wrzące mleko do żółtek, energicznie przy tym mieszając. Mąkę rozprowadź w pozostałym mleku, dodaj do ciepłej masy żółtkowej, wymieszaj. Wyjmij cynamon. Masę wlej do garnka po mleku i podgrzewaj, mieszając. Krem nie powinien się gotować, tylko zagęścić. Gotowy krem wlej do żaroodpornych miseczek i ostudź. Rozgrzej grill. Posyp wierzch kremu brązowym cukrem i wstaw pod grill. Wyjmij, gdy cukier się skarmeralizuje.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE