Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 225 g czekolady deserowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie żelatyny
- 300 ml wrzącej wody
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka likieru kakaowego (dowolnie)
- 300 ml śmietanki kremówki
- 4 sztuki ziarna kawy w czekoladzie
- 8 sztuk biszkoptów migdałowych
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla z kawą. Dolać wrzątek, gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi.
- W misce zalać żelatynę wodą i zostawić, aby spęczniała. Następnie przelać do gorącej czekolady i mieszać, aż się rozpuści.
- Wlać esencję waniliową i likier kakaowy (dowolnie), starannie wymieszać. Pozostawić masę w chłodnym miejscu, aż zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając.
- Ubić śmietanę, odłożyć trochę do dekoracji, resztę przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Przełożyć krem do szklanych pucharków i pozostawić, aby się ściął.
- Przybrać bitą śmietaną i ziarnami kawy w czekoladzie. Podawać z biszkoptami migdałowymi.
- RADA: Deser można podać w jednym, dużym naczyniu.
Źródło przepisu: Książka kucharska