Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.01.2022 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem mokka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 225 g  czekolady deserowej
  • 1 łyżka  kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie  żelatyny
  • 300 ml  wrzącej wody
  • 3 łyżki  zimnej wody
  • 1 łyżeczka  esencji waniliowej
  • 1 łyżka  likieru kakaowego (dowolnie)
  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 4 sztuki ziarna kawy w czekoladzie
  • 8 sztuk biszkoptów migdałowych

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na kawałki i wsypać do rondla z kawą. Dolać wrzątek, gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi.
  2. W misce zalać żelatynę wodą i zostawić, aby spęczniała. Następnie przelać do gorącej czekolady i mieszać, aż się rozpuści.
  3. Wlać esencję waniliową i likier kakaowy (dowolnie), starannie wymieszać. Pozostawić masę w chłodnym miejscu, aż zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając.
  4. Ubić śmietanę, odłożyć trochę do dekoracji, resztę przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Przełożyć krem do szklanych pucharków i pozostawić, aby się ściął.
  5. Przybrać bitą śmietaną i ziarnami kawy w czekoladzie. Podawać z biszkoptami migdałowymi.
  6. RADA: Deser można podać w jednym, dużym naczyniu.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 20


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE