Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie śmietany kremówki
- 45 ml sherry
- 40 g cukru
- 250 ml mleka
- 4 sztuki połówki brzoskwiń z puszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Budyń utrzyj z cukrem i 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj i wlej do niego budyń roztarty z cukrem. Gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstaw do ostygnięcia. Gdy już będzie zimny dodaj sherry i wymieszaj.
- Śmietanę ubij na sztywno. 2/3 ubitej śmietany dodaj do budyniu i wymieszaj. Krem z budyniu, sherry i śmietany rozłóż do miseczek i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Deser przed podaniem udekoruj pozostałą bitą śmietaną i brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni