Dzisiaj jest: Wtorek, 30.11.2021 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kruche ciasto ze śliwkami i kremem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 250 g  mąki pszennej
  • 100 g  mąki ziemniaczanej
  • 100 g  cukru
  • 150 g  masła
  • 1 sztuka jajko
    Krem budyniowy
  • 250 ml  mleka
  • 2 łyżki  cukru wanilinowego
  • 3 sztuki żółtka
  • 50 g  drobnego cukru
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo
  • 1 kg  wypestkowanych śliwek
  • wiórki kokosowe

Sposób przyrządzania:

  1. Kruche ciasto: Do miski wrzuć mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, masło i jajko. Zagnieć ciasto i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Krem: Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Żółtka zmiksuj z cukrem, połącz z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlej połowę zagotowanego mleka do żółtek i zmiksuj. Następnie przelej mleko z żółtkami do garnka z resztą mleka i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Blachę wylep 2/3 kruchego ciasta. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostałe ciasto zagnieć z wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, rozsmaruj na nim krem i ułóż śliwki. Wierzch posyp kruszonką z ciasta wymieszanego z wiórkami. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE