Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
600 g dojrzałych śliwek (mogą być mrożone)
150 g mąki pszennej
150 g masła + 1 łyżka do posmarowania formy
80 g cukru
1 sztuka żółtko
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, żółtko i śmietanę. Zagnieć cisto, a gdy będzie gładkie, uformuj w kulę i włóż na 15 minut do lodówki.
- Śliwki wypestkuj, podziel na połówki. Formę posmaruj masłem i posyp mąką.
- Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę. Na cieście ułóż śliwki, posyp cynamonem i cukrem brązowym.
- Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.