Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kruche ciasto ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 600 g  dojrzałych śliwek (mogą być mrożone)
  • 150 g  mąki pszennej
  • 150 g  masła + 1 łyżka do posmarowania formy
  • 80 g  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 łyżeczka  kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka  cynamonu
  • 2 łyżki  cukru brązowego

Sposób przyrządzania:

  1. Zimne masło posiekaj, dodaj mąkę, cukier, żółtko i śmietanę. Zagnieć cisto, a gdy będzie gładkie, uformuj w kulę i włóż na 15 minut do lodówki.
  2. Śliwki wypestkuj, podziel na połówki. Formę posmaruj masłem i posyp mąką.
  3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim formę. Na cieście ułóż śliwki, posyp cynamonem i cukrem brązowym.
  4. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 33


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE