Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 4 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao w proszku
- 50 g drobno posiekanej czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem blache do pieczenia.
- Do miski włozyć wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności i zagnieść ciasto. Przez chwilę wyrabiać.
- Wyłożyć ciasto na blachę i rozwałkować lub rozgnieść palcami, formując placek o srednicy 20 cm.
- Wokół brzegu zrobić palcem wgłębienia, tworząc ozdobną krawędź. Całe ciasto nakłuć widelcem i ostrym nożem zaznaczyć 12 porcji.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C przez 40 minut, aż ciasto będzie twarde i złociste. Przestudzić i podzielić na 12 porcji. Przełożyć na metalową kratkę, aby całkowicie ostygło.
- PROPOZYCJA: Ciasto można włożyć do wysypanej mąką formy i dopiero wtedy postawić na blasze do pieczenia.
Źródło przepisu: Książka kucharska