Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kruchy blok


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

    Warstwa z białej czekolady
  • 55 g  masła
  • 1 łyżka  płynnego miodu
  • 150 g  białej czekolady
  • 50 g  podpieczone, preparowanego ryzu
    Warstwa z czekolady deserowej
  • 55 g  masła
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 125 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej
  • 75 g  podpieczonego, preparowanego ryżu

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm i wyłożyc pergaminem.
  2. Aby przygotować warstwę z białej czekolady, należy roztopić masło, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
  3. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać.
  4. Przełozyć do formy, docisnąć i wyrównać wierzch.
  5. Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić masło, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
  6. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełozyć na stwardniałą warstwę białej czekolady i schładzać w lodówce, aż kolejna warstwa równiez stężeje.
  7. Wyjąć blok z formy i ostrym nożem ostrożnie pokroić na małe, kwadratowe kawałki.
  8. RADA: Kruchy blok mozna przygotować 4 dni wczesniej i przechowywać dokładnie przykryty w lodówce.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE