Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 16 osób
Składniki
- Warstwa z białej czekolady
55 g masła
1 łyżka płynnego miodu
150 g białej czekolady
50 g podpieczone, preparowanego ryzu
- Warstwa z czekolady deserowej
55 g masła
2 łyżki płynnego miodu
125 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
75 g podpieczonego, preparowanego ryżu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm i wyłożyc pergaminem.
- Aby przygotować warstwę z białej czekolady, należy roztopić masło, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
- Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać.
- Przełozyć do formy, docisnąć i wyrównać wierzch.
- Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić masło, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
- Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełozyć na stwardniałą warstwę białej czekolady i schładzać w lodówce, aż kolejna warstwa równiez stężeje.
- Wyjąć blok z formy i ostrym nożem ostrożnie pokroić na małe, kwadratowe kawałki.
- RADA: Kruchy blok mozna przygotować 4 dni wczesniej i przechowywać dokładnie przykryty w lodówce.
Źródło przepisu: Książka kucharska