Dzisiaj jest: Wtorek, 18.01.2022 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kulki marcepanowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

niemiecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 20 - 30 osób


Składniki

  • 450 g  marcepana
  • 25 g  drobno posiekanych, kandyzowanych wiśni
  • 25 g  drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
  • 50 g  drobno posiekanych, suszonych moreli
  • 350 g  czekolady deserowej
  • 25 g  białej czekolady
  • cukier puder (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłozyć blachę do pieczenia pergaminem. Podzielić marcepan na trzy części i dobrze je wyrobić, aby zmiękły.
  2. Do jednej porcji marcepana dosypać posiekane, kandyzowane wiśnie i wyrabiać na stolnicy oprószonej cukrem pudrem na jednolitą masę.
  3. W ten sam sposób wyrobić drugą porcję marcepanu z imbirem i trzecią z suszonymi morelami.
  4. Z każdej porcji utoczyć kulki i włożyć je do trzech salaterek.
  5. Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i rozpuścić. Każdą kulkę z marcepanu nabijać na patyczek do szaszłyków, zanurzać w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski.
  6. Układać kulki na blasze łącząc po trzy, każdą o innym smaku. Schładzać, aż czekolada stężeje.
  7. Roztopić białą czekoladę i polać nią kulki. Schładzać, aż czekolada stwardnieje. Zdjąć kulki z pergaminu, posypać cukrem pudrem i podawać.
  8. PROPOZYCJA: Kulki marcepanowe można polać białą lub mleczną czekoladą i ozdobić czekoladą deserową.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE