Przygotowanie:
Kuchnia:
niemiecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 30 osób
Składniki
450 g marcepana
25 g drobno posiekanych, kandyzowanych wiśni
25 g drobno posiekanego imbiru kandyzowanego
50 g drobno posiekanych, suszonych moreli
350 g czekolady deserowej
25 g białej czekolady
cukier puder (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłozyć blachę do pieczenia pergaminem. Podzielić marcepan na trzy części i dobrze je wyrobić, aby zmiękły.
- Do jednej porcji marcepana dosypać posiekane, kandyzowane wiśnie i wyrabiać na stolnicy oprószonej cukrem pudrem na jednolitą masę.
- W ten sam sposób wyrobić drugą porcję marcepanu z imbirem i trzecią z suszonymi morelami.
- Z każdej porcji utoczyć kulki i włożyć je do trzech salaterek.
- Połamać czekoladę na kawałki, wsypać do miski umieszczonej na rondlu z gorącą wodą i rozpuścić. Każdą kulkę z marcepanu nabijać na patyczek do szaszłyków, zanurzać w czekoladzie i odczekać chwilę, aż nadmiar czekolady spłynie do miski.
- Układać kulki na blasze łącząc po trzy, każdą o innym smaku. Schładzać, aż czekolada stężeje.
- Roztopić białą czekoladę i polać nią kulki. Schładzać, aż czekolada stwardnieje. Zdjąć kulki z pergaminu, posypać cukrem pudrem i podawać.
- PROPOZYCJA: Kulki marcepanowe można polać białą lub mleczną czekoladą i ozdobić czekoladą deserową.
Źródło przepisu: Książka kucharska