Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
6 sztuk jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1.5 szklanek mąki
3 łyżki oleju
2 łyżki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania galaretek truskawkowych
500 g śmietany 30%
1 kg truskawek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj i połącz z olejem i octem.
- Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wszystko wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
- Galaretki rozrób w 500 ml wrzątku, przestudź i wstaw do lodówki.
- Śmietanę ubij i wymieszaj ją z tężejącą galaretką. Powstałą masę wylej na upieczone ciasto. Wierzch udekoruj truskawkami. Ciasto wstaw do lodówki, by stężało.
Źródło przepisu: przyślij przepis!