Dzisiaj jest: Środa, 29.03.2023 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lekki biszkopt z truskawkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 3/4 szklanki  cukru pudru
  • 1.5 szklanek  mąki
  • 3 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  octu
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 opakowania  galaretek truskawkowych
  • 500 g  śmietany 30%
  • 1 kg  truskawek

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Żółtka utrzyj i połącz z olejem i octem.
  2. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wszystko wymieszaj. Blachę wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką i wylej na nią ciasto. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  3. Galaretki rozrób w 500 ml wrzątku, przestudź i wstaw do lodówki.
  4. Śmietanę ubij i wymieszaj ją z tężejącą galaretką. Powstałą masę wylej na upieczone ciasto. Wierzch udekoruj truskawkami. Ciasto wstaw do lodówki, by stężało.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE