Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
6 sztuk żółtek
6 dag cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżeczka otartej skórki cytryny
1 sztuka mały kieliszek koniaku (może być rum lub sherry)
8 sztuk biszkoptów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka wbić do miski, dodać cukier. Utrzeć, aż staną się białe i dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny i koniak. Kontynuować miksowanie, aż powstanie puszysta masa.
- Miskę z żółtkami wstawić do garnka z gorącą wodą i ubijać na ciepłą, puszystą masę.
- Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do szklanych miseczek. Podawać na ciepło udekorowane biszkoptami.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni