Dzisiaj jest: Wtorek, 11.05.2021 Imieniny: Franciszka i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Lekki deser


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 6 sztuk żółtek
  • 6 dag  cukru
  • 1/2 opakowania  cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka  otartej skórki cytryny
  • 1 sztuka mały kieliszek koniaku (może być rum lub sherry)
  • 8 sztuk biszkoptów

Sposób przyrządzania:

  1. Żółtka wbić do miski, dodać cukier. Utrzeć, aż staną się białe i dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny i koniak. Kontynuować miksowanie, aż powstanie puszysta masa.
  2. Miskę z żółtkami wstawić do garnka z gorącą wodą i ubijać na ciepłą, puszystą masę.
  3. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do szklanych miseczek. Podawać na ciepło udekorowane biszkoptami.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE