Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Lekki sernik z migdałową nutą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 150 g  masła
  • 150 g  cukru
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  mąki pszennej
  • 100 ml  syropu z czarnego bzu
  • 300 g  kremowego serka
  • 100 ml  śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 50 g  mielonych migdałów
  • 2/3 szklanki  płatków migdałów
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, dodawać jajka i mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 40 minut w 180 st. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.
  2. Sok z cytryny wymieszać z syropem z czarnego bzu i kremowego serka. Jeden z blatów umieścić z powrotem w tortownicy i rozprowadzić na jego powierzchni masę serową. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć.
  3. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wsypać mielone migdały i wymieszać. 2 łyżki masła zmiksować, dodać śmietanowo-migdałową masę. Posmarować nią wierzch ciasta. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta claudia


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE