Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
150 g masła
150 g cukru
skórka i sok z 1 cytryny
2 sztuki jajka
150 g mąki pszennej
100 ml syropu z czarnego bzu
300 g kremowego serka
100 ml śmietany kremówki
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g mielonych migdałów
2/3 szklanki płatków migdałów
2 łyżki masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Cały czas mieszając, dodawać jajka i mąkę. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec 40 minut w 180 st. Ciasto ostudzić i przekroić w poprzek na pół.
- Sok z cytryny wymieszać z syropem z czarnego bzu i kremowego serka. Jeden z blatów umieścić z powrotem w tortownicy i rozprowadzić na jego powierzchni masę serową. Nałożyć drugi blat i lekko docisnąć.
- Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wsypać mielone migdały i wymieszać. 2 łyżki masła zmiksować, dodać śmietanowo-migdałową masę. Posmarować nią wierzch ciasta. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Podawać schłodzone.
Źródło przepisu: gazeta claudia