Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
1 opakowanie herbatników
1/2 kostki margaryny
- Jasna masa
1 l mleka
1 l wiejskiej śmietany
6 sztuk jajek
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 sztuka kieliszek wódki
wiśnie z zalewy
- Różowa masa
1 sztuka śmietana 30%
2 sztuki galaretki wiśniowe
- Dodatkowo
1 sztuka czerwona galaretka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Margarynę rozpuść i zalej nią drobno pokruszone herbatniki. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na spód tortownicy.
- Jasna masa: Mleko zagotuj. Jajka roztrzep ze śmietaną i wlej do gotującego się mleka. Podgrzewaj do wrzenia, aż powstanie serek. Przecedź go przez sito (serwatkę odlej) i odstaw do ostygnięcia.
- Następnie serek utrzyj z masłem i cukrem pudrem. Wlej kieliszek wódki. Wyłóż masę na herbatniki, a na niej ułóż wiśnie.
- Różowa masa: Śmietanę ubij na sztywno, a galaretkę rozpuść w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Śmietanę połącz z wystudzoną galaretką. Wylej masę na rozłożone owoce.
- Rozpuść czerwoną galaretkę i gdy trochę stężeje wylej ją na ciasto.
- Włóż torcik na kilka godzin do lodówki by stężał.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka