Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Lody
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- 3 łyżki cukru
- 150 g białej czekolady
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietanki kremówki
- Miseczki z wafli
- 1 sztuka białko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki przesianego kakao w proszku
- 2 łyżki stopionego masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Przyrządzić lody: w misce utrzeć jajo, żółtko i cukier. Połamać na kawałki czekoladę, wsypać do miski, wlać 3 łyżki mleka i roztopić, postawiwszy miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzić resztę mleka niemal do wrzenia i przelać do kogla - mogla, mieszając. Umieścić miskę z masą jajeczną na rondlu z wrzącą wodą, mieszać, aż masa zgęstnieje. Wlać czekoladę i wymieszać. Przykryć masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawić, aby wystygła.
- Ubić śmietanę. Przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godzin, aż zamrozi się na 2,5 cm od brzegów pojemnika. Masę wyskrobać z pojemnika, przełożyć do miski i utrzeć. Zamrozić.
- Ubić białka z cukrem, dosypać mąkę i kakao, wymieszać. Dodać masło, utrzeć na gładką masę. Wyłożyć łyżkę masy na pergamin i rozsmarować, tworząc koło o średnicy 13 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C prze 4-5 minut. Zdjąć z blachy, nałożyć na odwróconą filiżankę i nadać kształt miseczki. Położyć na metalową kratkę, aby wafel stężał i wystygł. Zrobić pozostałe miseczki. Podawać lody w waflach.
Źródło przepisu: Książka kucharska