Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Lody z białej czekolady


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

    Lody
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • 3 łyżki  cukru
  • 150 g  białej czekolady
  • 300 ml  mleka
  • 150 ml  śmietanki kremówki
    Miseczki z wafli
  • 1 sztuka białko
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki  przesianego kakao w proszku
  • 2 łyżki  stopionego masła

Sposób przyrządzania:

  1. Wyłożyć pergaminem dwie blachy do pieczenia. Przyrządzić lody: w misce utrzeć jajo, żółtko i cukier. Połamać na kawałki czekoladę, wsypać do miski, wlać 3 łyżki mleka i roztopić, postawiwszy miskę na rondlu z gorącą wodą. Następnie doprowadzić resztę mleka niemal do wrzenia i przelać do kogla - mogla, mieszając. Umieścić miskę z masą jajeczną na rondlu z wrzącą wodą, mieszać, aż masa zgęstnieje. Wlać czekoladę i wymieszać. Przykryć masę arkuszem zwilżonego pergaminu i odstawić, aby wystygła.
  2. Ubić śmietanę. Przełożyć do masy czekoladowej i wymieszać. Włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 1-2 godzin, aż zamrozi się na 2,5 cm od brzegów pojemnika. Masę wyskrobać z pojemnika, przełożyć do miski i utrzeć. Zamrozić.
  3. Ubić białka z cukrem, dosypać mąkę i kakao, wymieszać. Dodać masło, utrzeć na gładką masę. Wyłożyć łyżkę masy na pergamin i rozsmarować, tworząc koło o średnicy 13 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C prze 4-5 minut. Zdjąć z blachy, nałożyć na odwróconą filiżankę i nadać kształt miseczki. Położyć na metalową kratkę, aby wafel stężał i wystygł. Zrobić pozostałe miseczki. Podawać lody w waflach.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE