Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
papier ryżowy
2 sztuki białka
225 g cukru
175 g mielonych migdałów
225 g czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wyłozyć dwie blachy papierem ryżowym. W misce ubić sztywną pianę z białek, wsypać cukier i migdały, ostrożnie wymieszać.
- Przełozyć masę do woreczka do dekorowania z nakładką o średnicy 1 cm i wyciskać na papier makaroniki o długości około 7,5 cm, pozostawiając między nimi przerwy, żeby mogły wyrosnąć podczas pieczenia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 10-15 minut, aż będą złociste. Przełożyć na metalową kratę, aby wystygły. Usunąć papier, wystający wokół brzegów.
- Roztopić czekoladę i zanurzać w niej spód każdego makaroniku. Odkładać na arkusz pergaminu i zostawić, aby czekolada stężała.
- Resztą czekolady oblać makaroniki z wierzchy. Podawać, gdy czekolada stwardnieje.
- PROPOZYCJA: Do tych ciasteczek najczęściej dodaje się zmielone migdały, ale można je zastąpić zmielonymi orzechami, na przykład laskowymi.
- RADA: Papier ryżowy jest jadalny, wystarczy więc odłamać wystające kawałki, zanim zanurzymy makaroniki w czekoladzie.
Źródło przepisu: Książka kucharska