Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki cukru
50 g masła
- Masa makowa
1.5 szklanek maku
1 szklanka miodu
laska wanilii
50 g migdałów
50 g orzechów włoskich
200 g rodzynków
kieliszek likieru pomarańczowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę wsyp do miski. Dodaj masło oraz cukier i zagnieć twarde ciasto. Włóż je na 60 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i pokrój w romby. Piecz na złoty kolor w temperaturze 200 st. C.
- Masa makowa: Mak opłucz, zalej wrzątkiem i odsącz na sicie. Następnie zmiel go dwukrotnie i utrzyj z miodem w makutrze. Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj razem z orzechami. Rodzynki opłucz. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ, utrzyj z likierem i dodaj do maku. Następnie dodaj rodzynki, migdały oraz orzechy i wszystko wymieszaj.
- Makiełki: Masę makową rozłóż do miseczek. Udekoruj rombami z ciasta.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza