Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki margaryny
40 ml ciepłego mleka
3 sztuki jajka (nie z lodówki)
7 łyżek cukru
1 szczypta soli
1 sztuka opak suchych drożdży
- Masa makowa
2 szklanki maku
1.5 szklanek cukru
30 g masła
2 łyżki miodu
rodzynki
2 sztuki jajka
1 sztuka kieliszek wódki
aromat rumowy
- Dodatkowo
lukier
garść bakalii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Składniki wymieszaj mikserem. Następnie ciasto zagniataj, aż będzie odchodziło od ręki i miski. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Masa makowa: Mak zalej wrzątkiem. Gotuj 10 minut, a następnie odcedź i zmiel trzykrotnie. Na maśle przesmaż 150 g cukru i miód. Odstaw do ostygnięcia. Rodzynki wymieszaj z resztą cukru. Dodaj jajka, alkohol, aromat i wymieszaj wszystko z makiem.
- Makowiec: Ciasto cienko rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę i ułóż w formie. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem udekoruj lukrem i bakaliami.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza