Dzisiaj jest: Wtorek, 02.06.2020 Imieniny: Erazma i Marianny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Makowiec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 2 łyżki  margaryny
  • 40 ml  ciepłego mleka
  • 3 sztuki jajka (nie z lodówki)
  • 7 łyżek  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 1 sztuka opak suchych drożdży
    Masa makowa
  • 2 szklanki  maku
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 30 g  masła
  • 2 łyżki  miodu
  • rodzynki
  • 2 sztuki jajka
  • 1 sztuka kieliszek wódki
  • aromat rumowy
    Dodatkowo
  • lukier
  • garść bakalii

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Składniki wymieszaj mikserem. Następnie ciasto zagniataj, aż będzie odchodziło od ręki i miski. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Masa makowa: Mak zalej wrzątkiem. Gotuj 10 minut, a następnie odcedź i zmiel trzykrotnie. Na maśle przesmaż 150 g cukru i miód. Odstaw do ostygnięcia. Rodzynki wymieszaj z resztą cukru. Dodaj jajka, alkohol, aromat i wymieszaj wszystko z makiem.
  3. Makowiec: Ciasto cienko rozwałkuj, posmaruj masą makową, zwiń w roladę i ułóż w formie. Piecz 45 minut w temperaturze 190 st. C. Przed podaniem udekoruj lukrem i bakaliami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE