Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Składniki
- Na blaty
1 kg masy marcepanowej
2 kostki masła
14 sztuk jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
- Na kruche spody
1.5 szklanek mąki pszennej
2 sztuki żółtka
pół kostki masła
5 łyżek cukru pudru
- Na masy
2 sztuki słoiki marmolady
3 sztuki puszki skondensowanego mleka słodzonego
- Do dekoracji
masa marcepanowa
czekoladowe i marcepanowe ozdoby cukiernicze
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zamknięte puszki z mlekiem wstaw do garnka z wodą i gotuj ok. 3 godzin, aż powstanie gęsty kajmak.
- Blaty. Masło utrzyj z marcepanem na puszystą masę. Następnie kolejno wbijaj jajka i ucieraj mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wtedy dosyp mąkę. Wymieszaj. Rozsmaruj na blasze z piekarnika (40x60 cm), wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Piecz 10 minut. Gotowy placek potnij na 6 blatów.
- Przygotuj kruche spody: mąkę przesiej, dodaj cukier puder oraz pokrojone na kawałęczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dołóż żółtka. Zagnieć ciasto. Podziel je na 6 porcji. Każdą rozwałkuj na placek wielkości zrobionych już blatów. Ułóż na blaszkach wyłożonych pergaminem. Piecz po 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Blaty posmaruj marmoladą. Ułóż na nich kruche placki. Wokół zrób ramki z masy marcepanowej wyciskanej szprycą. Mazurki posmaruj masą kajmakową i fantazyjnie udekoruj.