Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 osób
Składniki
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/2 szklanki mąki krupczatki,
- 1/2 szklanki sklarowanego masła,
- 2 sztuki jajka,
- 1/4 szklanki migdałowych płatków,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 szklanki grubego cukru kryształu,
- jajko wymieszane z 2 łyżkami wody,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płynne masło ucieramy z cukrem pudrem.
- Gdy masa zgęstnieje i nabierze białego koloru, dodawać po jednym jajku, cynamon i mąkę.
- Wyrobione i jednolite ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej formy.
- Wyrównaną powierzchnię posmarować jajkiem spienionym z wodą i posypać płatkami migdałowymi wymieszanymi z grubym cukrem kryształem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 35-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.