Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Miętowa serpentyna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 ml  śmietanki kremówki
  • 150 ml  kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1 łyżka  likieru miętowego
  • 175 g  czekolady deserowej
  • czekolada deserowa (do przybrania)

Sposób przyrządzania:

  1. W dużej misce ubić smietanke kremówkę.
  2. Dodać twarożek lub jogurt oraz cukier, starannie wymieszać. Przełozyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likieru miętowego i wymieszać. Roztopić czekoladę, wlać do pozostałej bitej smietany i wymieszać.
  3. Do szklanek nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. Schłodzić w lodówce, aż do chwili podania.
  4. Aby wykonać czekoladowe esy-floresy, nalezy roztopić niewielką ilość czekolady deserowej i przelać je do woreczka do deserowania.
  5. Na stolnicy połozyć arkusz pergaminu i wyciskac czekoladowe esy-floresy, gwiazdki lub kwiatki. Aby wykonać ozdoby przestrzenne, należy wyciskać worki na długim, wąskim pasku pergaminu, następnie ostrożnie nawinąć pergamin na wałek i przykleić taśmą przezroczystą. Pozostawić czekoladę do zastygnięcia, następnie ostrożnie zdjąć ozdoby z pergaminu.
  6. Każdy deser przybrać czekoladowym esem-floresem i podawać. Można je najpierw udekorować, a dopiero później schłodzić.
  7. RADA: Esy-floresy mozna wcześniej naszkicować ołówkiem na pergaminie. Obrócić arkusz na drugą stronę i wyciskać czekoladę z worka wzdłuż linii.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE