Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 300 ml śmietanki kremówki
- 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru miętowego
- 175 g czekolady deserowej
- czekolada deserowa (do przybrania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- W dużej misce ubić smietanke kremówkę.
- Dodać twarożek lub jogurt oraz cukier, starannie wymieszać. Przełozyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likieru miętowego i wymieszać. Roztopić czekoladę, wlać do pozostałej bitej smietany i wymieszać.
- Do szklanek nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny. Schłodzić w lodówce, aż do chwili podania.
- Aby wykonać czekoladowe esy-floresy, nalezy roztopić niewielką ilość czekolady deserowej i przelać je do woreczka do deserowania.
- Na stolnicy połozyć arkusz pergaminu i wyciskac czekoladowe esy-floresy, gwiazdki lub kwiatki. Aby wykonać ozdoby przestrzenne, należy wyciskać worki na długim, wąskim pasku pergaminu, następnie ostrożnie nawinąć pergamin na wałek i przykleić taśmą przezroczystą. Pozostawić czekoladę do zastygnięcia, następnie ostrożnie zdjąć ozdoby z pergaminu.
- Każdy deser przybrać czekoladowym esem-floresem i podawać. Można je najpierw udekorować, a dopiero później schłodzić.
- RADA: Esy-floresy mozna wcześniej naszkicować ołówkiem na pergaminie. Obrócić arkusz na drugą stronę i wyciskać czekoladę z worka wzdłuż linii.
Źródło przepisu: Książka kucharska