Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 19 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
- 175 g masła
- 3 sztuki jajka
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 375 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 3 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 szczypta soli
- 1 kg owoców (np. maliny, truskawki, jagody, borówki)
- Beza
- 5 sztuk białek
- 8 łyżek cukru
- 5 sztuk kropli olejku migdałowego
- 30 g płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzyj mikserem na gładką masę. Powoli dodawaj do masy jajka.
- 300 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszaj i dodawaj do masy na przemian ze śmietaną.
- Blachę (28x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Piecz 10 minut w temperaturze 200 st. C.
- Owoce umyj i odsącz. Obtocz je w 75 g mąki i ułóż na cieście. Piecz przez 25 minut w 200 st. C.
- Beza: Białka ubij na sztywną pianę, dodając powoli cukier, sól i olejek migdałowy.
- Ciasto wyjmij z piekarnika, wyłóż na nie pianę z białek i posyp płatkami migdałowymi.
- Ciasto zapiekaj przez 9 minut w temperaturze 225 st. C.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka